2016.07.23., szombat Lenke

Legyen a kezdőlapom


akadálymentes változat

Hírek menü

Önkormányzati választás 2014
Járási hírek
Önkormányzati, települési hírek
Önkormányzati törvénytár
Közlemények
Belföld
Turisztika
Vidékfejlesztés
Környezetvédelem
Közigazgatás
Fejlesztések, beruházások
Közlekedés
Gazdaság
Kultúra
Oktatás
Sport
Szociális ügyek
Területfejlesztés
Pályázati figyelő
Költségvetés
Civilszféra
Egészségügy
Események, rendezvények
Innen-onnan
EU hírek
Esélyek és lehetőségek
Időközi önkormányzati választások
Társadalmi felelősségvállalás
Polgármester Akadémia
Önkormányzati választás 2010
Önkormányzatok a régiókban - kereső
Legyen hírszolgáltatónk

Képgaléria
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Befejeződött a TÖOSZ regionális vitasorozata

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

ÁSZ szeminárium 2011.04.07.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Nemzeti Szociálpolitikai Konzultáció 2011.04.05.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Az Európa Tanács delegációja a TÖOSZ-ban (2011.05.31)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Bencsik János az energiastratégia tervezetéről (2011.06.01)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ tisztújító küldöttgyűlés 2011.03.29.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ főrum Mezőkeresztesen 2011.06.07

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

MOSZ konferencia: egészségügyről, közoktatásról (2011.03.17)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

KÖSZ küldöttgyűlés Sümegen - 2011. május 4-6.

Videógaléria
Videó megtekintéséhez kattintson ide

Megkezdődött a TÖOSZ tisztújítása

Videó megtekintéséhez kattintson ide

Erősek vagyunk, mert valós érdekeket képviselünk

Régiók

Dél-alföldi
Dél-dunántúli
Észak-alföldi
Észak-magyarországi
Közép-dunántúli
Közép-magyarországi
Nyugat-dunántúli
Balatoni Fejlesztési Tanács
Balatonföldvári

Médiaajánlat


European Twinning

MTI hírfelhasználó

Magyarország alaptörvénye

Magyary program

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

hirdetés

hirdetés

Oktatás

A legnépszerűbb szakok ponthatárai

2009.07.24. - utolsó frissítés: 2009.07.24. 9:33
hírforrás: felvi.hu

A legnépszerűbb szakokra idén sem volt bekerülni - a három, legtöbb diákot vonzó képzésre, a turizmus és vendéglátásra, a gazdálkodás és menedzsmentre, illetve a mérnök informatikusra a legtöbb intézmény csak négyszáz feletti ponthatárt megszerző diákokat vett fel.

Turizmus-vendéglátás

A nappali tagozatra jelentkezők körében az elmúlt évhez hasonlóan idén is az általában főiskolákban oktatott turizmus-vendéglátás szak a legkedveltebb. Az 5024 első helyes jelentkezéssel még a tavalyinál is csaknem negyedével több felvételizőt vonzott. Az államilag támogatott képzések mindegyikénél 352, vagy annál több pont kellett a bejutáshoz.

Hat helyen 400 pont felett kellett teljesíteni a jelentkezőknek. 454 pont jelentette a belépőt a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar nappali, államilag támogatott (ANA) képzésére, ugyanennek költségtérítéses formájára (ANK) 443 pont szükségeltetett. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar magyar nyelvű ANA képzésén 427 ponttal vették fel a hallgatókat, míg költségtérítéses formáján 421 volt a ponthatár. A szakot tizenegy helyen lehetett megkezdeni a minimum, 160 pontos határ átlépésével, ezek mindegyike költségtérítéses, zömmel levelező képzési formával.

Gazdálkodás és menedzsment

A gazdálkodási és menedzsment alapszak közel négyezer első helyes jelentkezést vonzott a nappali képzésre jelentkezők körében, ezzel a második legnépszerűbb szak lett. A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán alakultak ki (ANA képzés: 454 pont, ANK képzés: 443 pont), harmadik helyre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán meghirdetett képzés került 432 ponttal. 400 pont fölött kellett még teljesíteni a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján (406 pont) és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán (402 pont).

22 költségtérítéses képzésre ugyanakkor a minimálisan előírt 160 pont is elég volt a bejutáshoz.

Mérnök informatikus

Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus. Tavaly a legmagasabb pontszám a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán kellett a bejutáshoz (ANA 366, ANK 365), idén viszont a legnagyobb felkészültséget - és vele 435 pontot - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára pályázóknak kellett felmutatniuk, ANK képzésen - ide 2 felvételiző jutott be. Több 400 pont feletti ponthatár nincs is a szakon; a Pannon Egyetem Mérnöki Karán 375 pont , a már említett BME-n 373 pont kellett a bejutáshoz (mindkettő ANA).

300 pont feletti ponthatárt állapítottak meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának ANK képzésén (365 pont), a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán, (ANA 333, ANK 319 pont, AEA 325, AEK 320 pont). A Debreceni Egyetem Informatikai Karán 314 pontra volt szükség ANA képzésre, ugyanehhez a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán 330 pont kellett, míg a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán 340 pontot, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán kellett gyűjtenie annak, aki az ANK formát választotta.

Kommunikáció és médiatudomány

Szinte pontosan 3 ezer (3007) nappali képzésre jelentkező választotta első helyen a kommunikáció és médiatudomány alapszakot, amely ezzel - bár egy helyet visszaesve a negyedik a legnépszerűbb képzések között - továbbra is a legvonzóbb a társadalomtudományi képzési területen. A tavalyi évhez hasonlóan igen sok intézményben magasan, 400 pont környékén húzták meg a ponthatárokat.

Kiemelkedik a mezőnyből a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (államilag támogatott nappali képzésen 455 illetve 451 pont). A harmadik legmagasabb ponthatárral - talán az intézmény profiljához képest meglepetést okozva - a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kara rendelkezik, itt 439 pont kellett a bejutáshoz.

Jellemző a verseny mértékére, hogy 19 helyen is 400 pont felett állapították meg a határt. A költségtérítéses képzések ponthatára lényegesen alacsonyabb, hat nappali költségtérítéses képzésre a jogszabályi minimummal, 160 ponttal is be lehetett ellenben kerülni.

Pénzügy és számvitel

Évek óta a jelentkezési top 10-ben található a pénzügy és számvitel alapszak is. Idén az első húsz szak között a legnagyobb arányban nőtt a szak népszerűsége, amely a több mint 50 százalékos növekedéssel, idén az ötödik legnépszerűbb képzésnek bizonyult (2 978 fő választotta).

Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán lett a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott képzésre 452, költségtérítésesre 400 pontra volt szükség a bejutáshoz - előbbi kissé csökkent, utóbbi emelkedett 2008-hoz képest. A harmadik helyen egyszerre nyolc képzést is találunk, mindegyiken 396-nál húzták meg a ponthatárt. Ezek ALA képzésen: Károly Róbert Főiskola Gazdálkodási Kar, Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Szolnoki Főiskola, Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Főiskolai Kar (2009. január 1.-től a Szent István Egyetembe integrálódott), Zsigmond Király Főiskola. ANK képzésen pedig a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán kellett 396 pontot gyűjteni.

A jogszabályilag meghatározott minimum-ponthatáron 17 költségtérítéses képzésbe (9 távoktatási vagy levelezős, 8 nappalis szakra) vettek fel jelentkezőket.

Jogász

Több, mint harminc százalékkal többen jelentkeztek első helyen valamely nappali tagozatos jogászképzésre, mint tavaly. Államilag támogatott képzésben a legtöbb pont - 426 - az ELTE jogi karán kellett a bejutáshoz, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre már 411, a szegedi jogi karra pedig már 409 pont is elég volt. A negyedik helyen négyes holtverseny alakult ki: a Károli Gáspár Református Egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemen is egyaránt 408-408 a ponthatár. A legkevesebb pontot (405-öt) a Miskolci Egyetemre jelentkezőknek kellett gyűjteniük.

Költségtérítéses képzés ponthatárait tekintve szintén az ELTE áll az élen, 400 ponttal, második a Pázmány (337 pont), harmadik a Károli (255 pont).

Gépészmérnöki

A gépészmérnöki képzés három helyett javított tavalyi helyezéséhez képest: 2580 jelentkezőjével a 7. helyen áll a legnépszerűbb szakok rangsorában. A képzést meghirdető intézmények közül magasan kiemelkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: az első helyen jelentkezők negyede a BME-t választotta. Ez visszaköszön a ponthatárokban is: itt volt a legmagasabb (367 pont). Jóval kevesebb, 299 pont kellett a Budapesti Műszaki Főiskolára és az őt követő Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre való bejutáshoz (275 pont).

Érdekesség, hogy a negyedik helyen itt is holtverseny alakult ki: hat intézmény jelentkezőinek (Debreceni Egyetem, Kecskeméti Főiskola, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem) is egyaránt 258 pontot kellett gyűjteniük a bejutáshoz. A sort a Dunaújvárosi Főiskola és a Pannon Egyetem (257 pont), valamint a Nyíregyházi Főiskola (256 pont) zárja.

 

Legfrissebb hírek

További hírek >>

Ajánlott linkek


LRMI - Helyi Obszervatórium


Országos Főépítészi Kollégium
hirdetés

hirdetés

 

Országos Önkormányzati Érdekszövetségek

Magyar Önkormányzatok Szövetsége Magyar Faluszövetség Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége Megyei Jogú Városok Szövetsége Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége