2016.07.28., csütörtök Szabolcs

Legyen a kezdőlapom


akadálymentes változat

Hírek menü

Önkormányzati választás 2014
Járási hírek
Önkormányzati, települési hírek
Önkormányzati törvénytár
Közlemények
Belföld
EU hírek
Esélyek és lehetőségek
Időközi önkormányzati választások
Társadalmi felelősségvállalás
Polgármester Akadémia
Önkormányzati választás 2010
Önkormányzatok a régiókban - kereső
Legyen hírszolgáltatónk

Képgaléria
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Befejeződött a TÖOSZ regionális vitasorozata

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

ÁSZ szeminárium 2011.04.07.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Nemzeti Szociálpolitikai Konzultáció 2011.04.05.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Az Európa Tanács delegációja a TÖOSZ-ban (2011.05.31)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Bencsik János az energiastratégia tervezetéről (2011.06.01)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ tisztújító küldöttgyűlés 2011.03.29.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ főrum Mezőkeresztesen 2011.06.07

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

MOSZ konferencia: egészségügyről, közoktatásról (2011.03.17)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

KÖSZ küldöttgyűlés Sümegen - 2011. május 4-6.

Videógaléria
Videó megtekintéséhez kattintson ide

Megkezdődött a TÖOSZ tisztújítása

Videó megtekintéséhez kattintson ide

Erősek vagyunk, mert valós érdekeket képviselünk

Régiók

Dél-alföldi
Dél-dunántúli
Észak-alföldi
Észak-magyarországi
Közép-dunántúli
Közép-magyarországi
Nyugat-dunántúli
Balatoni Fejlesztési Tanács
Balatonföldvári

Médiaajánlat


European Twinning

MTI hírfelhasználó

Magyarország alaptörvénye

Magyary program

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

hirdetés

hirdetés

Közéleti hírek

A nyugdíjasházak és az autós iskolák működését is vizsgálják ősszel

2012.07.16. - utolsó frissítés: 2012.07.16. 14:21
hírforrás: MTI - ÖNkorNET

Ősszel napirendre tűzi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága a nyugdíjasházak és az autós iskolák vizsgálatát, de tárgyalni fogja a nagybani piacok helyzetét és az alternatív vitarendezést is - mondta Simon Gábor (MSZP), a testület elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a bizottság első fél éves tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, így a békéltető testületekről és a közérdekű keresetekről szóló szabályok változását alapvetően támogatta a testület, de kritikával illette a nemzeti eszközkezelőről szóló jogszabályt, mivel a törvényben szereplő 5 milliárd forint nem lesz elég a tervezett 8 ezer lakás megvásárlására.

Az elnök kiemelte, hogy a bizottság nyolc civil szervezettel működik együtt, és azok felvetései segíti a jogalkotást. A bizottság ezért mondott ellent Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, annak meghallgatásán, amikor azt sürgette, hogy a fogyasztóvédelmi civil szervezetek éljenek meg a piacról, míg a bizottság megítélése szerint a közhasznuk ér annyit, hogy állami támogatást kapjanak. Az elnök visszásnak tartotta azt, hogy azok támogassák az ilyen szervezeteket, akiket kritizálnak. Amelyik cég nem ad pénzt a fogyasztóvédelmi civil szervezetnek, kifogásolhatja, hogy éppen emiatt kritizálja az őt.

Simon Gábor egyenként ismertette, a bizottság által tárgyalt öt kiemelt témát. Ezek közül az első a Malév leállást követő fogyasztóvédelem volt, amelyre a kormány 2 milliárd forintot adott. A bizottság azonban jónak látna egy alapot, amely ilyenkor kártalanítaná az utasokat.

A MÁV ÁBE csődje után született alkotmánybírósági határozat szerint a jogalkotónak kell megoldania a kártalanítást. Erre a bizottság a három lehetőség valamilyen arányú kombinálását látja a járható útnak, de a döntés a kormány kezében van.

Az utazásszervezőkkel kapcsolatosan azt javasolta a bizottság, hogy a vagyoni biztosítékot az előleg után is tegyék le, míg a gyermekétkeztetés vizsgálatakor kiderült, hogy ott jobb az ellátás, ahol helyi felelőse van az étkeztetésnek. A bizottság éppen a cukros italokat is árusító iskolai automatákról tárgyalt, amikor híre jött: a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Coca-Cola céggel. Simon Gábor szerint ez kihathat az iskolai ital-automatákra is.

Végül kiemelt téma volt a bizottság előtt a közvetlen értékesítés. A multi-level marketing (MLM) mára konszolidálódott, de az utazással egybekötött értékesítéseknél 75 százalékos a panasz arány. Különösen az árak magasabbak az áruk értékénél. Az albizottságok közül a fogyasztói panaszokkal foglalkozó javasolta, hogy minden szolgáltató hetente egyszer tartson nyitva reggel 7 és este 21 óra között, sok fogyasztó azért sem tudja érvényesíteni jogait, mivel munkaidőben nem teheti meg azt. Az ellenőrző albizottság pedig a kgfb szerződésekkel foglalkozott kiemelt témaként - fejezte be a tájékoztatást Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke.

 

Legfrissebb hírek

További hírek >>

Ajánlott linkek


LRMI - Helyi Obszervatórium


Országos Főépítészi Kollégium
hirdetés

hirdetés

 

Országos Önkormányzati Érdekszövetségek

Magyar Önkormányzatok Szövetsége Magyar Faluszövetség Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége Megyei Jogú Városok Szövetsége Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége