2016.07.28., csütörtök Szabolcs

Legyen a kezdőlapom


akadálymentes változat

Hírek menü

Önkormányzati választás 2014
Járási hírek
Önkormányzati, települési hírek
Önkormányzati törvénytár
Közlemények
Belföld
EU hírek
Esélyek és lehetőségek
Időközi önkormányzati választások
Társadalmi felelősségvállalás
Polgármester Akadémia
Önkormányzati választás 2010
Önkormányzatok a régiókban - kereső
Legyen hírszolgáltatónk

Képgaléria
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Befejeződött a TÖOSZ regionális vitasorozata

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

ÁSZ szeminárium 2011.04.07.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Nemzeti Szociálpolitikai Konzultáció 2011.04.05.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Az Európa Tanács delegációja a TÖOSZ-ban (2011.05.31)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

Bencsik János az energiastratégia tervezetéről (2011.06.01)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ tisztújító küldöttgyűlés 2011.03.29.

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

TÖOSZ főrum Mezőkeresztesen 2011.06.07

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

MOSZ konferencia: egészségügyről, közoktatásról (2011.03.17)

Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide

KÖSZ küldöttgyűlés Sümegen - 2011. május 4-6.

Videógaléria
Videó megtekintéséhez kattintson ide

Megkezdődött a TÖOSZ tisztújítása

Videó megtekintéséhez kattintson ide

Erősek vagyunk, mert valós érdekeket képviselünk

Régiók

Dél-alföldi
Dél-dunántúli
Észak-alföldi
Észak-magyarországi
Közép-dunántúli
Közép-magyarországi
Nyugat-dunántúli
Balatoni Fejlesztési Tanács
Balatonföldvári

Médiaajánlat


European Twinning

MTI hírfelhasználó

Magyarország alaptörvénye

Magyary program

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

hirdetés

hirdetés

Járási hírek

Gyámhivatalok a járási hivatalok rendszerében

2013.02.27. - utolsó frissítés: 2013.02.27. 13:28
hírforrás: ÖNkorNEt.Orientpress

A járási hivatalok felállása, az államigazgatási és önkormányzati feladatok markáns szétválasztása komoly hatással volt a társadalmat legérzékenyebben érintő szociális és gyámügyi területre. A gyámügyi feladatok 95 százaléka, míg a szociális szféra kisebb része került a járási hivatalokba. 

A Rádió Orient műsorában Burkáné Nagy Beáta mutatta be az átalakult helyzet új jellemzőit. A Szociális- és Gyámhivatal igazgatója az örökbefogadási illetékesség változása mellett a befogadó szülői hivatást megteremtő (új) gyermekvédelmi törvény módosításról is beszélt. 

A járási hivatalok létrejöttével 2013. január 1-jétől szétváltak az államigazgatási és önkormányzati hatáskörök. Ez a lépés magával vonta az illetékességi területek és tulajdonjog rendezését. A Rádió Orient műsorában Burkáné Nagy Beáta ismertette az átalakítás hatásait a társadalom egyik legérzékenyebb területén. A Budapest Főváros Kormányhivatala Szociális- és Gyámhivatalának igazgatója elmondta, a gyámhivatalok a fővárosban a kerületi járási hivatal szakigazgatási szerveivé alakultak. Vidéken sajátos a helyzet, mivel nem minden városban működik járási hivatal. A gyámhivatal itt megszűnt vagy kirendeltséggé alakult át – ismertette az igazgató a változásokat.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, az átalakítás után a jegyzők gyermekvédelmi, gyámügyi hatáskörében a környezettanulmányok készítése és a segélyezési feladatok, a rendszeres és a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás, valamint az óvodáztatási (segély kiszabása) támogatás megállapítása maradt. „A gyámügyi feladatok közel 95 százaléka került el az önkormányzatoktól. A helyi szintű gyermekvédelmet, a védelembe vételt, az ideiglenes hatályú elhelyezést, az apai elismerő nyilatkozat felvételét, a családi pótlék természetbeni nyújtását és az iskoláztatási támogatás szüneteltetését a járási hivatal látja el” – magyarázta. 

Az (igazgató) hivatalvezető kiemelte, a szociális igazgatás területén a jegyzőktől az időskorúak járadéka, a törvényben megszabott ápolási díjak, a közgyógyellátás alanyi és normatív része, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása került el. Ezzel szemben nem változott a közgyógyellátás méltányos része, a lakásfenntartási támogatás és az aktív korúak ellátása. A helyi önkormányzatok továbbra is az átmeneti segélyezést, a köztemetést és a méltányos ápolási díjat intézik – foglalta össze Burkáné. A (z igazgató) hivatalvezető hozzátette, a járási hivatal döntése ellen a kormányhivatal a másodfokú hatóság. Szociális és gyámügyben a kormányhivatal Szociális- és Gyámhivatalához kell fordulni. (Ennek ellenére az intézményengedélyezési hatáskörhöz hasonló elsőfokú feladatkörök is helyben maradtak.) Továbbra is első fokon jár el a Szociális és Gyámhivatal a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, valamint a szociális intézmények, szolgáltatások működési engedélyezése, ellenőrzése ügyében.

Az átalakítás a folyó ügyekről is rendelkezett. A közigazgatási rádió vendége elmondta, a jogszabály meghatározta, hogy a folyamatban lévő eseteket 3 napon belül át kellett adnia a jegyzőnek. Az ügyek átkerülése nem okoz gondot, a gyámhivatalok személyi állománya nem változott, a szociális területen pedig felkészítették a gyakorlattal nem bíró kollégákat. 

A járási hivatalok megalakulásával megváltoztak az örökbefogadási illetékesség szabályai. A járási gyámhivatalok csak az örökbefogadási alkalmasság megállapítására, valamint a szülő titkos örökbefogadásról való nyilatkozatának befogadására jogosultak. Az örökbefogadás engedélyezése kijelölt hivatalokhoz került. A főváros esetében az (5.) V. kerületi járási gyámhivatal, míg vidéken a megyeszékhelyeken működő hivatalok jogosultak eljárni. „Csak a hatáskör változott, az anyagi jogi szabályok lényegében nem” – emelte ki Burkáné. Hozzátette, a hivatásos gondnokok foglalkoztatása is a szociális- és gyámhivatalok feladata lett. 

A Szociális- és Gyámhivatal szociális területen a járási hivatal vezetője felé gyakorol szakmai irányítási jogkört. A szervezeti irányítás a kormányhivatal kezében van. A gyámhivatal esetében szakigazgatási szervről beszélünk, a szervezeti és a szakmai irányítás eleve kettévált. A jegyzőknél maradt hatáskörök esetében a hivatalnak feléjük is van szakmai felügyeleti és ellenőrzési jogköre. Az igazgató kiemelte, az intézmények ellenőrzési jogával a fenntartó és a Szociális- és Gyámhivatal rendelkezik. 

A gyermekvédelmi törvény változása egységes foglalkoztatási viszonyban alkalmazná a nevelőszülőket. Burkáné Nagy Beáta elmondta, az új jogszabály végrehajtási rendeletei még tervezés alatt állnak. A (várhatóan )2014. január 1-jétől hatályos törvény élethivatássá kívánja tenni a befogadó szülői pályát. „Az a cél, hogy 2016-ra csak kivételesen indokolt helyzetben maradhasson 12 év alatti gyermek gyermekotthonban” – emelte ki az igazgató. A vendég hozzátette, a befogadó szülők képzéséről a működtető gondoskodna.

A teljes műsort meghallgathatja az Orientpress oldalán.

 

 

 

Legfrissebb hírek

További hírek >>

Ajánlott linkek


LRMI - Helyi Obszervatórium


Országos Főépítészi Kollégium
hirdetés

hirdetés

 

Országos Önkormányzati Érdekszövetségek

Magyar Önkormányzatok Szövetsége Magyar Faluszövetség Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Kisvárosi Önkormányzatok Országos Szövetsége Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége Megyei Jogú Városok Szövetsége Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége